Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä lämpöpumpuista

Miksi minun pitäisi valita lämpöpumppu?

Fossiilisiin polttoaineisiin kohdistuu yhä enemmän rajoituksia ja energian hinnat kohoavat. Boschin lämpöpumput käyttävät ympäristöystävällistä energiaa maasta ja ilmasta.

Mitkä lämpöjärjestelmät voidaan yhdistää lämpöpumppuihin?

Boschin lämpöpumppu voidaan periaatteessa yhdistää kaikkiin lämmitysjärjestelmiin. Ota yhteyttä asentajaasi löytääksesi sellaisen yhdistelmän, joka kattaa sinun tarpeesi.

Kuinka usein minun on huollettava lämpöpumppuni?

Periaatteessa lämpöpumppua ei tarvitse huoltaa. Suosittelemme kuitenkin tarkistuttamaan laitteiston ja lämmitysjärjestelmän vuoden käytön jälkeen.

Yleiset kysymykset

Mitkä tekijät vaikuttavat lämmityskustannuksiin?

Jokainen alennettu lämpöaste säästää energiaa noin 5 %. Lämmitysjärjestelmä voidaan säätää pienemmälle käytölle silloin, kun lämmityksen tarve on pienempi, esimerkiksi lomien aikana. Ulkolämpötilaan perustuva ohjaus säästää energiaa, sillä se varmistaa oikean menovesilämpötilan.

Keneen otan yhteyttä lämmitysjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä?

Voit ottaa yhteyttä omaan asentajaasi tai asennusfirmaan. Jälleenmyyjät löydät sivuiltamme.

Mistä löydän informaatiota Bosch-tuotteista ja niiden käyttöohjeita?

Löydät opastusta tuotettasi koskevasta esitteestä tai esitesivulta löytyvistä muista esitteistä.

Maalämpö

Minkälaisiin kohteisiin maalämpö soveltuu?

Maalämpö soveltuu pääosin kaikkiin vesikiertojärjestelmillä (patterit, vesikiertolattialämmitys, ilmalämmitys) varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Monella saattaa olla väärä käsitys maalämmön soveltuvuudesta vanhoihin korkeamman menoveden lämpötilan vaatimiin patterijärjestelmiin. Normaalisti vanhaan lämmönjakoverkkoon ei tarvitse koskea urakan yhteydessä lainkaan.

Kannattaako asiakkaan tehdä kaivantoa ennen porauskaluston paikalle tuloa?

Porakaivolta talolle tulevaa kaivantoa ei kannata tehdä, ennen kuin varsinainen poraustyö on tehty. Poraaminen on helpompaa, kun se päästään suorittamaan tasaiselta ja koskemattomalta maalta.

Kuinka lähelle taloa lämpökaivon voi sijoittaa?

Lämpökaivon poraamiseen tarvitaan toimenpidelupa. Minimietäisyys on kolme (3) metriä.

Jääkö energiakaivosta näkyviin jotain maanpinnan yläpuolelle?

Normaalitilanteissa maan pinnan yläpuolelle ei jää näkyviin mitään. Mikäli peruskallion pinta on lähellä maanpintaa, näkyviin jää osa hoitokaivosta. Hoitokaivo on kuitenkin helppo maisemoida tarvittaessa.

Jääkö porauskalustosta jälkiä pihaan?

Telaketjuilla pääsääntöisesti liikkuva porausyksikkö on leveydeltään n. 2,5 m ja 5 m pitkä. Kumitela-alustainen porausyksikkö (paino 5000 – 7000 kg) jättää usein pihamaalle jonkinlaisia jälkiä. Näiden jälkien palauduttua, energiakaivo on huomaamaton.

Joissakin tapauksissa veden tuotto kaivosta on jokseenkin hallitsematonta. Näistä tilanteista syntyneet piha-alueiden likaantumiset korjaantuvat pääsääntöisesti muutaman sateen jälkeen.

Pitääkö kaivon poraamiseen kysyä lupa naapurilta?

Lupa pitää kysyä naapurilta niissä tapauksissa, missä lämpökaivoa ollaan sijoittamassa lähemmäksi naapurin rajaa kuin toimenpidelupaohjeistus määrää. Tyypillisesti tuo etäisyysvaatimus naapurin rajasta on 7,5 m, joissakin kunnissa 10 m.

Mistä läpivienti tehdään porakaivoputkistolle? Maan alta vai päältä?

Läpiviennit talolle voi tehdä joko maan pinnan ala- tai yläpuolelta. Maan pinnan alapuolelta suoritettava läpiviennin hyvänä puolena on esteettisyys, kun talon ulkopuolelle ei jää näkyviin putkien kotelointia. Maan pinnan yläpuolelta suoritetut läpiviennit ovat tekniseltä kannalta parempi ratkaisu. Tällöin ei ole pelkoa maaperäisen kosteuden siirtymisestä läpivientien kautta sisätiloihin.

Kuinka paljon tarvitsen tilaa maapiiriputkistolle?

Jokaista metriä kohden tarvitaan n. 1,5 m² maa-alaa, joten vaakaputkisto vaatii runsaasti tilaa. Uudiskohteessa (200 m²) piirin pituus on n. 500 m, jolloin tilavaatimus on n. 750 m². Piirin pituus saattaa kuitenkin vaihdella runsaasti, johtuen talon energiatarpeesta ja maaperän laadusta

Jos pannuhuone on keskellä taloa, niin minkälaisella putkella porakaivoputket tulee sisätiloissa? Missä porakaivolta tuleva putkitus viedään sisätiloissa?

Saneerauskohteissa, muovinen siirtoputki muutetaan sisätiloissa kupariksi. Kuparinen siirtoputki tuodaan läpiviennin jälkeen pääsääntöisesti kattolinjaan ja siellä edelleen maalämpöpumpulle. Kuparin korkean hintatason vuoksi on porakaivon yksi paikantamisen lähtökohtana sisällä vedettävän kuparilinjaston etäisyys varsinaisesta lämmönlähteestä. Esteettiseltäkin kannalta on parempi, kun vetomatka on sisätiloissa lyhin mahdollinen. Teknisesti oikein asennettu ja siisti asennustyö on ammattimaiselle asennusliikkeelle kunnia-asia.

Minkälaisen tilan maalämpöjärjestelmä vaatii? Mahtuuko järjestelmä pannuhuoneeseen/tekniseen tilaan?

Maalämpöpumppujen tyypillinen leveys on 600 mm. Mikäli käyttöveden tarve on suuri, asennetaan maalämpöpumpun rinnalle erillinen käyttövesivaraaja, jonka leveys on myös 600 mm.

Saneerauskohteissa suositellaan vielä käytettäväksi puskurivaraajaa, jonka leveys muuttuu asennettavan puskurivaraajan litramäärän mukaisesti.

Lisäksi asennustilan tarpeeseen vaikuttaa porakaivolta tulevien putkien liitospaikka maalämpöpumpulla. Parhaita tilan kannalta ovat pumput, joissa kytkentä tapahtuu yläpuolelta, jolloin säästetään leveyssuunnassa tilaa n. 300 mm.

  • Päältä kytkettävä normaali maalämpöjärjestelmä vaatii tilaa vain muutaman sentin yli 600 mm.
  • Erillisellä varaajalla oleva malli muutaman sentin yli 1200 mm
  • Saneerauskohteissa on tila löydyttävä vielä puskurivaraajalle. 100 l puskurivaraajan halkaisija on 400 mm.
Tarvitseeko maalämpö paloturvallisuusluokitusta?

Ei tarvitse.

Miten osaan toimia maalämmön kanssa jatkossa?

Palveleva maalämpöyritys antaa asennuksen jälkeen maalämpöpumpun käyttöönotto-opastuksen.

Tärkein neuvo on kuitenkin noudattaa vanhaa viisautta: Älä korjaa sellaista joka ei ole rikki.

Voiko vanhaa porakaivoa hyödyntää energiakaivona?

Vanhat talousvesikäytössä olevat porakaivot ovat pääsääntöisesti pituutensa puolesta riittämättömiä sellaisenaan hyödynnettäväksi energiakaivoiksi. Käytännössä tarvitaan rinnalle aina toinen kaivo, jotta talon energiatarpeen vaatima riittävä metrimäärä saavutetaan.

Sekä hyödynnettävän, että uuden rinnalle porattavan kaivon mitoissa tulee huomioida aktiivikaivon päälle tulevat 15 lisämetriä. Eli olemassa olevasta kuvitteellisesta 60 m porakaivosta varsinaista aktiivisyvyyttä on 45 metriä.

Mikä on puskurivaraaja?

Puskurivaraajan tarkoituksena on lisätä lämmitysjärjestelmässä kiertävän veden tilavuutta. Suositeltava vesitilavuus maalämpöä käytettäessä on 10-15 l/kW. Tämä vaatimus ei useinkaan täyty, joten puskurivaraajan tarve tulee usein kysymykseen, erityisesti saneerauskohteissa, maalämpöjärjestelmää suunniteltaessa.

Mikä on maakylmä?

Maalämpöpumpulla tapahtuva jäähdytys eli maakylmä (passiivinen jäähdytys) on jäähdytystapa, missä porakaivossa kiertävän nesteen (etanoli) kylmäominaisuutta hyödynnetään tilojen jäähdyttämiseen.

Huolto

Tarvitseeko lämpöpumppua huoltaa?

Periaatteessa lämpöpumppua ei tarvitse huoltaa. Tyypillisesti huollon tarve ilmenee lämmitysverkoston komponenteissa, kuten paisunta-astiassa, varolaitteissa tai likasihdeissä. Näissä tapauksissa tilaa huolto asennusliikkeeltäsi. Suosittelemme kuitenkin tarkistuttamaan laitteiston ja lämmitysjärjestelmän vuoden käytön jälkeen.

Mistä tilaan huollon?

Ensisijaisesti kannattaa olla yhteydessä laitteen jälleenmyyjään tai lähimpään valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

Mitä teen, jos taloni lämpötila laskee tai lämmintä käyttövettä ei tule hanoista?

Tarkasta pumpun näytöstä mahdolliset virheilmoitukset. Tarkista sulakkeet. Tarkista lämmitysjärjestelmän paineet painemittarista (normaali arvo 1-2 bar).

Mikäli et löydä vikaa, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen ja kerro mahdollisimman tarkkaan ilmenevät oireet ja näytön virheilmoitukset.

Miten voin optimoida lämpöpumpun toimintaa omalta osaltani?

Puhdista likasihdit ensimmäisen kerran kuukauden käytön jälkeen. Jatkossa, puhdista sihdit kerran vuodessa. Puhdistamalla sihdit pidät virtaukset oikeanlaisena ja lämpöpumpun toiminnan optimaalisena.

Miksi ilmalämpöpumpun alle tulee paljon kondenssivettä?

Ulkoilman jäähtyessä ilman kosteus kondensoituu, eli tiivistyy vedeksi. Mitä enemmän lämpöä on otettu ulkoilmasta, sitä enemmän laite tuottaa kondenssivettä.

Mitä kannattaa huomioida järjestelmän käyttöopastuksen aikana?
  • Miten näytön valikkoa käytetään
  • Miten säädän lämpötilaa
  • Extra käyttöveden päälle kytkentä
  • Miten puhdistan likasihdit
  • Huollon yhteystiedot

Bosch lämpöpumpun perussäädöt

Miten säädän maalämpöpumpun lämmityksen?
  • Paina mode–nappia
  • Valitse ”lisää / vähennä” lämmitystä
  • Valitse +, ++, -, – –
Miten lisään tarvittaessa maalämpöpumpun käyttöveden tuottoa?
  • Paina mode –nappia
  • Valitse ”lisää lämmin käyttövesi”
  • Säädä tunnit
Mistä löydän vastauksen, mikäli maalämpöpumppu hälyttää?

Bosch Compress käyttöohjeesta s. 18–23.

Mikäli et löydä vikaa, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen ja kerro mahdollisimman tarkkaan ilmenevät oireet ja näytön virheilmoitukset.









Jakoa