Mitä on maalämpö?

Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta uusiutuvaa lämpöenergiaa.

Auringon säteilyn tuottama lämpö ulottuu Suomessa noin 15 metrin syvyyteen. Suurin osa maalämpöpumpulla saadusta lämmöstä, on kuitenkin geotermistä eli maansisäistä lämpöä (maan sisällä tapahtuva radioaktiivinen hajoaminen). Suomen oloissa geoterminen lämpö tuottaa 200 m syvyydessä n. 6 asteen lämpötilan.

Asentamalla taloon maalämpöjärjestelmän, pääsemme käsiksi tuohon ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan lämpövarastoon.

Pyydä tarjous

4 syytä valita maalämpö

Edullinen tapa lämmittää

Toimintavarma

Huoleton ja vaivaton

Luontoystävällinen

Maalämmön toimintaperiaate

Lämpöpumpun kompressori on järjestelmän sydän ja kaivossa kiertävä etanoliliuos sen verenkierto. Kun etanoliliuos (veden ja jäätymisenestoaineen seos) lähtee lämpöpumpulta porakaivoon, on liuoksen lämpötila n. -3 astetta. Palatessaan kaivosta, on liuokseen sitoutunut maaperästä lämpöä noin 3 astetta.

Miten kolme astetta riittää lämmittämään kokonaisen talon ja vielä käyttövedenkin?

Sitähän se ei toki tee, mutta lämmennyt etanoliliuos riittää höyrystymään lämpöpumpun sisäisessä kierrossa olevan kylmäaineen. Ennen höyrystintä kylmäaine on nesteen muodossa ja sen lämpötila on noin -10 astetta. Kylmäaine höyrystyy kohdatessaan lämmenneen lämmönkeruunesteen. Höyrystyneen kylmäaineen painetta nostetaan kompressorilla jolloin sen lämpötila nousee noin +100 C lämpötilaan.

Kuuma paineistettu kylmäaine siirretään toiselle levylämmönvaihtimelle (lauhdutin), missä se luovuttaa energiansa joko lämmitys- tai käyttöveteen. Kun lämpöenergia on luovutettu veteen, sen lämpötila laskee muuttuen jälleen nesteeksi. Kylmäaineen paine alennetaan paisuntaventtiilillä. Samalla sen lämpötila laskee noin -10 asteeseen. Lämmönkeruuneste johdetaan takaisin keruuputkistoon keräämään uutta varastoitunutta aurinkoenergiaa.

Lämpöpumpun tehtävä on toistaa tätä prosessia. Automatiikalla huolehditaan, että säädettyä sisälämpötilaa noudatetaan sekä tuotetaan riittävästi lämmintä käyttövettä.

Miksi maalämpö?

Säästö

Hyödyntämällä maalämpötekniikkaa, säästät merkittävästi lämmityskuluissa. Maalämmöllä saatavat säästöt on helppo laskea saneerauskohteessa, kun jakaa nykyisen lämmityskulun kolmella. 3000 euron öljylasku pienenee maalämmöllä 1000 euron sähkölaskuksi.

Jatkuvat öljyn- ja sähkönhinnan korotukset parantavat tätä suhdetta entisestään. Uudiskohteissa, johtuen lattialämmityksen matalammista menoveden lämpötiloista, lämmityslasku on vieläkin pienempi.

Kotitalousvähennys alentaa merkittävästi hankkeen investointikuluja. Huomioi, että maalämpöjärjestelmän poraus hyväksytään lähes täysimääräisesti työn osuudeksi. Kaivon työn osuudesta saa 45 % veronpalautusta kotitalousvähennyksen muodossa ja kun koko urakan työosuus huomioidaan, on veronpalautusosuus merkittävä hankkeen investointikuluja pienentävä tekijä.

Hankkimalla maalämmön, tulevaisuudessa tapahtuvat energian hintojen korotukset eivät vaikuta lämmityslaskuusi kuin kolmanneksen.

Ympäristöystävällisyys

Päästökerroin kertoo, montako grammaa kasvihuonekaasuja hiilidioksidiksi muunnettuna vapautuu jokaista kilowattituntia kohden.

Sähkön päästökerroin voidaan laskea monella tavalla. Päästökerroin vaihtelee sen mukaan miten sähkö tuotetaan.

Sähkön päästökertoimena on käytetty keskimääräistä kerrointa.

  • sähkö 280 g CO²/kWh
  • vihreä sähkö 0 g CO²/kWh
  • kaukolämpö 220 g CO²/kWh
  • kevytöljy 267 g CO²/kWh

Puhtain kWh on säästetty kWh

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, ja siksi ympäristöystävällinen ratkaisu.

Valitsemalla maalämmön, pienennät omalta osaltasi hiilijalanjälkeäsi.

Käytön helppous ja vaivattomuus

Kun maalämpöjärjestelmä on mitoitettu ja asennettu oikein, saat huolettoman ja vaivattoman lämmitysratkaisun. Maalämmön automatiikka huolehtii, että järjestelmä toimii taloudellisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Oikeanlämpöinen vesi syötetään lämmönjakoverkkoon ja käyttövettä riittää.

Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Oman talouden suunnittelu on helpompaa, kun laskut jakaantuvat tasaisesti ympäri vuoden ja kertamaksut ovat siten pienempiä.

Luotettavan ja ammattitaitoisen asennusliikkeen tärkeys korostuu mahdollisissa vikatilanteissa. On paljolti kiinni asennusliikkeiden asenteesta, miten takuuasioita hoidetaan. Hyvän asennusliikkeen toiminta näkyy ja kuuluu. Luottamus on saavutettu pitkäjänteisen hyvän työn tuloksena.

Maalämmön soveltuvuus

Maalämpö soveltuu pääosin kaikkiin vesikiertojärjestelmillä (patterit, lattialämmitys, ilmalämmitys) varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Monella saattaa olla vaara käsitys maalämmön soveltuvuudesta vanhoihin korkeamman menoveden lämpötilan vaatimiin patterijärjestelmiin.

Normaalisti vanhaan lämmönjakoverkkoon ei tarvitse koskea urakan yhteydessä kuitenkaan lainkaan. Vanha lämmönlähde korvataan kokonaan uudella järjestelmällä tai vanha lämmönlähde hyödynnetään maalämmön rinnalla. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon.

Tyypillisesti ainoa toimenpide, joka maalämpöasennuksen yhteydessä pitää tehdä, on termostaattiventtiileiden avaaminen virtauksen kasvattamiseksi. Kun lämmitysveden virtausta kasvatetaan, saadaan lämmityksen säätökäyrää loivemmaksi. Tämän toimenpiteen seurauksena, johtuen matalammista menoveden lämpötiloista, maalämpö toimii paremmalla hyötysuhteella ja saavutetaan paremmat säästöt.

Maalämpöön päädyttäessä on hyvä muistaa, että maalämpöpumppu ei luovuta lämpöä ympäristöönsä kuten öljykattila tai yösähkövaraaja. Monesti joudutaankin asennuksen yhteydessä tilaan lisäämään lämpöä tuottamaan yksi lisäpatteri.

Energian hintojen kasvaessa, saattaa tulla järkeväksi suorasähkötalon muuttaminen vesikiertojärjestelmäksi. Ainakin suurempien remonttien yhteydessä, missä lattiat joka tapauksessa remontoidaan, on järkevä asennuttaa vesikiertojärjestelmä ja päästä nauttimaan maalämmön tai jonkin toisen käytössä edullisemman järjestelmän mukanaan tuomista edullisemmista lämmityskuluista.

Ainoat uudet asennettavat putket, jotka pannuhuoneeseen tai tekniseen tilaan tuodaan, ovat porakaivolta tulevat liuosputket. Joissakin tilanteissa näiden putkien reitin suunnittelu saattaa aiheuttaa hieman päänvaivaa. Mikä olisi järkevin reitti tuoda liuosputket maalämpöpumpulle?

Erityisesti talon keskellä sijaitsevat pannuhuoneet tai hankalat maaston muodot saattavat vaikeuttaa putkireitin suunnittelua niin ulkona, kuin sisätiloissakin. Kokemuksellaan alan ammattilainen löytämään järkevät ja vähiten esteettistä haittaa tuottavan reitin.

Maalämpöä harkittaessa huomioitavat asiat:

  • Maalämpö vaatii vesikiertojärjestelmän
  • Tarkista paikkakuntasi rakennusvirastosta porausluvan mahdollisuus ennen hankkeen aloittamista
  • Maalämmön asennus ei vaadi paljon aikaa – lämpökatko pääsääntöisesti 1-2 työpäivää

Muistilistat

Uudisrakentajalle

Ostajan muistilista

Saneeraajalle

Ostajan muistilista
Jakoa